Durf jij te zwermen?

leiders-en-volgerswie is de baas?

Zelfsturende teams zijn helemaal in, maar zo makkelijk is het niet voor iedereen om daarin te werken. Of daar naar over te schakelen. Dat zie ik in veel organisaties waar ik werkzaam ben.

In zelfstandige en zelfsturende teams (en soms ook in projectteams) is vaak geen eenduidige leider. Afhankelijk van je taken heeft iedereen soms een leidinggevende rol, moet je initiatief nemen, het team informeren of motiveren tot een bepaalde werkwijze. Dat is niet even simpel en heb je vaak niet geleerd in je opleiding. Dan gaat het vooral over jouw zelf-leiderschap. Ook daarbij zijn principes van het natuurlijk leiderschap toepasbaar.

Natuurlijk leiderschap

is sterk afhankelijk van de mate waarin mensen zichzelf kunnen aansturen en motiveren. Volgens Charles Manz, hoogleraar Business Leadership aan de University of Massachusetts, is zelf-leiderschap de kern in elk zelfsturend team. Je moet als medewerkers zelfstandig doelen kunnen stellen en manieren zoeken om die te halen.

Mijn ervaring is dat in goed functionerende zelfsturende teams, het werk gewoon leuker wordt. Maar dat natuurlijk leiderschap en organisch samenwerken gaat niet vanzelf. Je stem laten horen of een collega aanspreken op iets, een verandering in je team willen, dat vinden veel mensen lastig. Hoe kun je dan krachtig communiceren, zelf blijven staan en ook je collega`s recht doen?

Werken in een zelfsturend team, lijkt veel op zwermen. Het voortbewegen in een zwerm heeft diverse voordelen. Je bent als groep beter in staat je plek te krijgen. Zo zag ik een zwerm vogels een buizerd verjagen uit en een boom, zodat ze een goede overnachtingsplek hadden. Je bent minder kwetsbaar voor aanvallen van roofdieren. Het is lastig voor een roofdier er eentje uit te zoeken als alles door elkaar krioelt.

bijenzelfsturend

Maar ook een kolonie mieren of bijen zijn samen in staat de dingen onderling te regelen, zonder een direct leidinggevende. Alle werk wordt gedaan; het voedsel gehaald, de kolonie verdedigd, het nest gebouwd, etc. Die zogenaamde zwermintelligentie, daarvan kun je als zelfsturend team-(lid) veel van leren. En als teamcoach of (bege-) leider van zo`n team is het handig hierover meer te weten. Durf jij je team te laten zwermen?

Belangrijk is te weten dat er geen centrale controlerende structuur is die de zwerm controleert. Maar de gezamenlijke interacties en communicatie zorgt voor een globaal intelligent gedrag. Daar begint voor de meeste leidinggevenden en coaches al een uitdaging. Je controleert niet de zwerm, maar het resultaat, bereikt de zwerm zijn doel. Daarvoor kun je gebruik maken van de zwermintelligentie. Bijen zijn niet superslim, maar….

Zwermintelligentie: eenvoudige wezens handelen met eenvoudige regels en gebaseerd op plaatselijke informatie. Ingewikkeld gedrag kan worden gecoördineerd door relatief eenvoudige interacties aldus bioloog I. Couzin.

 • iedereen weet zijn taak

Als het nest wordt aangevallen of beschadigd is, gaat iedere bij meteen aan de slag. De werksters brengen de koningin en poppen in bescherming, de soldaten gaan verdedigen. Daarna wordt het nest weer opgebouwd. Wil je slagvaardig zijn als team, zorg dan dat taken duidelijk zijn om meteen in actie te komen. Weet jij wat je dagelijks moet doen?

 • vertrouw op de taakhouder

Als een groep bijen een nieuwe kolonieplek zoekt, gaan de verkenners op pad. Ze zoeken allen een locatie en als ze iets gevonden hebben, communiceren ze via een “dans” aan de overige verkenners hoe goed deze is. Andere verkenners gaan ook kijken en bepalen onafhankelijk ook hun oordeel. Zijn ze enthousiast dan delen ook zij deze locatie. Zo worden diverse locaties bezocht en aangeprezen aan elkaar. De locatie met de meest “likes” wordt gekozen. Nu is slechts 2 tot 5 % van een zwerm verkenner, maar zij adviseren de hele zwerm naar die nieuwe plek. Niet iedereen die zich er mee bemoeit, of meepraat, maar de zwerm vertrouwt op degene die de taak heeft. Ik zie soms in teams dat men elkaars taak gaat overnemen, omdat ze denken het beter te kunnen. Dat is weinig collegiaal. Als het geen goede locatie is, zal de groep er niet voor kiezen.

 • er zijn eenvoudige regels.

Bij scholen vissen zijn er bijvoorbeeld slechts twee regels die door elke vis opgevolgd worden: ‘volg de vis voor je als die er is’ en ‘zwem even snel als de vis naast je’ Eenvoudige regels houden een zwerm spreeuwen superalert: blijf dicht bij elkaar, vermijd botsingen en…vlieg in dezelfde richting. Er is onderzocht dat er een bepaalde onderlinge afstand is en dat elke vogel die 2 tot 3 buurvogels om hem heen bewaakt. Door alleen daarop te reageren, kan de groep als totaal snel van richting veranderen als er een roofvogel hen belaagt. Je hoeft niet het hele plaatje te zien, om er toch van te profiteren. In de bijenkolonie zijn de communicatielijnen kort, helder, transparant.

Zijn regels simpel en eenduidig in jouw team? Weet je met wie je moet communiceren?

 • de communicatie tussen vele delen van de kolonie is cruciaal.

mierenHoe sneller een mier terugkomt met voedsel, hoe dichterbij de bron is. (ze keren pas terug als ze eten hebben) Dan is dit het sein voor meer mieren om er op uit te gaan. Dat wordt razendsnel via geur en reuk doorgeven. Want je weet nooit hoe lang er eten is. Duurt het lang, dan hoeft het nest nog niet in actie te komen. Ze profiteren dus a la minute van een voedselkans en maken niet eerst een masterplan. Nee, er is meteen actie op basis van de locale informatie en taak (voedsel halen). Door die communicatie is het nest flexibel en kan snel inspelen op situaties. Het probleemoplossend vermogen van de zwerm – de collectieve intelligentie – ontstaat uit de contacten tussen de individuen.

Moet alles eerst in de vergadering besproken worden of kan het ook via snel kort gericht overleg?

 • het belang van de groep staat voorop.

Grote ego`s hebben het moeilijk in een zelfsturend team. Het gaat er niet om de beste soldaat of werkster te zijn, de zwerm staat centraal.

gnoesBij de gnoes kennen maar enkele dieren de trekroute naar het water, maar dat is voldoende. De rest volgt toch wel! En toch maken die slimmeriken geen aanspraak op de leiding. Kun jij je eigen belang ondergeschikt maken aan dat van de groep? Als je een keer taak moet doen die je niet leuk vindt? Durf je de mening van een ander boven die van jezelf te stellen? Ook als dat betekent dat jouw belang niet gehoord wordt op dat moment?

Belangrijk is wel dat dit in evenwicht is, niet steeds dezelfden aan het ‘kortste eind trekken’.

 • de groep weet meer als het individu.

Een zwerm kan verschillen van individueel inzicht, maar neemt een beslissing die het best is voor het volk als geheel! Dat gebeurt door de individuen de tijd en ruimte te geven om er op uit te gaan hun taak te doen en de resultaten te communiceren aan het nest Door duidelijke communicatielijnen volgt dan een besluit. Dit werkt ook bij grote groepen mensen zo. De zogenaamde “collectieve wijsheid’’ is onvoorstelbaar. Als je een grote groep mensen vraagt het aantal knikkers in een pot te raden zitten er grote verschillen in, soms hoor je zelfs onmogelijke getallen. Verbazingwekkend genoeg ligt het gemiddelde vaak opzienbarend dicht bij de waarheid. Niemand raadt het alleen, maar het collectief weet het wel…

Durf te zwermen!

Wat heeft een zelfsturend team nodig:

 • Leiderschap is geen functie, maar een rol. Afhankelijk van de situatie wordt die leidersrol opgepakt door de meest competente(n) in de groep.
 • Alle beslissingen zijn groepsbeslissingen. Benut de collectieve wijsheid.
 • Houd het simpel. Complexe problemen vragen om eenvoudige regels en taken.
 • Individuele vrijheid om je taak te doen. Er moet vrije interactie zijn tussen groepsgenoten. Dat betekent afwezigheid van dwang van de organisatie.
 • Informatie moet voor iedereen toegankelijk zijn.
 • Gezamenlijke groepsambitie, gezamenlijk belang als groep.
 • De consequenties van gemaakte keuzes zijn voor jezelf.
 • Vertrouw de taakhouder

Als organisaties vraagt het ook loslaten van complexe overlegstructuren en controle-instrumenten.

Ik hoop dat je door deze zaken eens anders naar jouw team en functioneren gaat kijken. Heb je daar nog vragen over, dan hoor ik dat graag in een reactie hieronder.

Lia van Loo verkiest latrelatie boven samenwonen Plaats: Nijverdal Adres: Beethovenlaan 134 Lia van Loo. Voor artikel over alleenstaande 40+ vrouwen die veel liever latten dan samenwonen met een eventuele partner (blijkt uit onderzoek CBS). Bij de mannen ligt dat anders, die willen liever samenwonen dan latten. ©foto eric brinkhorst

Wil je als team of teamcoach hulp om een zelfsturend team een nieuwe stap te laten maken, dan help ik je daar graag bij. Weet je nog niet zeker of dit zwermen iets voor jou of je team is, neem vrijblijvend contact op. Ik beantwoord graag je vragen in een telefonisch Op Stap gesprek

natuurlijke groet, Lia

 

 

 

 

 

Wanneer ga jij ontkiemen, of leer van de krokus

krokusWanneer wil jij ontkiemen?

Het is eind februari. De dagen worden al weer iets langer, maar het is nog lang geen voorjaar. Vorstdagen worden deze winter afgewisseld met weken vol somber grijs kwakkelweer. Het lijkt het alsof er in de natuur niets gebeurt, maar schijn bedriegt. Ondergronds gebeurt er van alles. Letterlijk.

Geen deadline of agenda

Voorjaarsbloemen en planten staan op het punt van ontkiemen. Ze wachten alleen nog op het juiste moment om boven de grond te komen. Dat bepalen ze echter niet aan de hand van een deadline of agenda. De natuur voelt intuïtief aan wanneer het weer aangenaam genoeg is om te gaan groeien. Tot die tijd moeten ze geduld hebben.

Wanneer begin je?

Herken jij dat gevoel dat je staat te popelen om te ‘ontkiemen’? Je wilt van start met een nieuw project, eindelijk werk maken van je bedrijfsplannen, of een nieuwe relatie aangaan? Maar wat is nou het juiste moment om die belangrijke stap te zetten in het leven?

Aanvoelen

Gelukkig zijn daar geen wetten voor. Net als in de natuur. Daar bloeit het ene veld met krokussen al eind januari, terwijl een ander veld pas in maart opkomt.

Dat kan te maken hebben met is er voldoende voedsel aanwezig. Sta je af en toe al in het winterzonnetje, of steeds in de schaduw? En ook in dat vroege veld, zul je zien dat de ene krokus nog in de knop zit, als de ander al uitgebloeid is. Elke krokus “kiest” zijn eigen moment. En kijkt daarbij niet naar de buurman of die al bloeit. Ik ben er van overtuigd dat ieder mens ook diep van binnen al lang weet, wanneer je die stap moet maken.

krokus-3krokus-2

Je kan bijvoorbeeld invoelen ‘ben ik wel goed geworteld’. Voel ik me stevig en sterk genoeg om deze stap te zetten of moet ik nog even wachten? Verwacht ik een lentezonnetje of nog winterweer de komende tijd. Je lichaam is hierbij een prachtig instrument dat allerlei signalen afgeeft.

Helaas zijn veel moderne mensen dat innerlijk gevoel en het contact met hun lichaam kwijtgeraakt. Ervaren ze angst, stress, boosheid. Of raken ze het contact met mensen om zich heen kwijt. Door het dagelijks racen en rennen, door vooral te luisteren naar wat anderen vinden, je partner, baas, of buurman. Door angst leidend te laten zijn. Wat als…

Vertrouw op je onderbewuste

Durf jij op je onderbewuste te vertrouwen? Dan weet je intuïtief wanneer het juiste moment is om te ontkiemen. Vind je dat lastig? Dan kan ik je helpen. Ik leer mensen (weer) te leren luisteren naar hun intuïtie. Hoe ik dat doe? Met coaching en workshops waarin ik je die natuurprincipes laat ervaren. Waarin je je intuïtie en de signalen van je lijf (weer), leert voelen.

Zelf ben ik een echt natuurmens. Daar kom ik tot rust, krijg ik inspiratie, voel ik me leven. Buiten zijn in de natuur. werkt verhelderend voor lichaam en geest. Je komt tot rust, terwijl je tegelijkertijd nieuwe inzichten krijgt. Ik ben de afgelopen jaren steeds meer op mijn intuïtie gaan werken en pluk daar dagelijks de vruchten van.

Waardevol cadeau

krokusMet prikkelende vragen, spiegelen en voorbeelden uit de natuur krijg jij ook waardevolle inzichten waarmee je antwoord krijgt op jouw vragen en leer je steeds meer vertrouwen op je intuïtie. Je ontwikkelt je eigen leiderschapsvaardigheden en dat is een meer dan waardevol cadeau voor de rest van je leven. Je krijgt steeds meer richting, gaat vanuit meer ontspanning en rust te werk. Wetend wat voor jou de juiste tijd en manier is om iets te doen of te laten. Net als die krokus.

 

Workshop: Lessen in leiderschap uit de natuur

Wil je weten wat jij kunt leren van de natuur? Er zijn nog een paar plekken vrij voor mijn workshop ‘Lessen in leiderschap uit de natuur’ op woensdag 21 maart. Op een ontspannen en laagdrempelige manier ontdek je hoe je je kunt ontwikkelen met 5 basisprincipes uit de natuur.

Wil je meer grip krijgen op jouw situatie? Ik help je graag. De natuur gaat al miljoenen jaren zeer effectief om met allerlei veranderingen. Laat je inspireren en doe mee. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 maart. Wees er snel bij, want deelname is beperkt en vol = vol!

Kun je niet die dag, er zijn meer data dit jaar.

lees hier meer en meld je aan.

Leer het geheim van het jachtluipaard voor meer rust in je werk

Het geheim van het jachtluipaard.

luipaard2Peter was meewerkend teamleider en leerde ik kennen tijdens mijn periode als interim-manager in een middelgrote zorgorganisatie. Peter was bescheiden en deed zijn werk geruisloos goed. Dat hij zich eigenlijk doodongelukkig voelde, viel eerst niet op. Totdat ik hem na het werk tegenkwam bij de fietsenstalling. Hij zag er intens vermoeid uit. “Gaat het wel,” vroeg ik. Blijkbaar prikte ik met mijn vraag een ballon door, want ineens begon hij te huilen.  Hij had een zware dag achter de rug en had iets heftigs meegemaakt, waarover hij nu niet wilde vertellen. Ik probeerde hem te kalmeren en nodigde hem uit om er de volgende dag over door te praten.

Laag zelfbeeld

Tijdens het gesprek vertelde hij me over zijn moeilijke jeugd. Peter was opgegroeid in een groot gezin waarin presteren belangrijker was dan liefde, aandacht en genegenheid. Wat hij ook deed, het was nooit goed genoeg. Het kon en moest altijd beter. Peter ontwikkelde zo een laag zelfbeeld, flink perfectionisme en faalangst. Hij liep elke dag op zijn tenen. Hij wilde een topvader zijn voor zijn drie kinderen, vrijwilligerswerk doen en mantelzorger zijn voor zijn ouders. Altijd druk en presteren, presteren!

Hersteltraject

De dag voor ons gesprek was hij in zijn gezicht geslagen door een agressieve cliënt. Dat voelde voor hem als een definitieve afwijzing. Dit was de druppel, hij kon geestelijk en lichamelijk niet meer. Ik stelde voor om hem via natuurcoaching tot rust en meer contact met zichzelf te laten komen, want hij wist even niet meer hoe verder.

Al in de eerste twee sessies merkte ik hoe de natuur en oefeningen hem goed deden en hij zich beter en helderder voelde. Hij nam tijd voor zichzelf, leerde weer “voelen”. In tegenstelling tot alleen presteren waardoor hij geleerd had, zichzelf weg te cijferen. Vanuit deze ontspanning, gingen we in gesprek over die lastige jeugd en problemen op het werk. We werkten aan zijn zelfbeeld en faalangst. Die inzichten waren soms scherp en confronterend, maar wel helend. Ik zag hem groeien en hij genoot van de stappen die hij maakte.

Snelste landdier ter wereld

We spraken hij over zijn dagactiviteiten en hij schrok zelf van wat hij allemaal deed. Eigenlijk, moest van zichzelf. (Of waarvan hij dacht dat een ander dat van hem verwachtte). Peter ontdekte dat hij steeds over zijn grenzen ging, en vaak die grens niet eens meer aanvoelde.

Via de metafoor van het luipaard kon ik hem verder helpen. “Weet je wat een jachtluipaard per dag doet?” vroeg ik. “Hij slaapt het grootst gedeelte van de dag en bewaart zijn energie voor de jacht. Soms trekt hij slechts twee sprintjes per dag. Dan trekt hij in drie seconden op van nul naar meer dan honderd kilometer per uur. Hij is het snelste landdier ter wereld. Maar een jachtluipaard heet niet voor niets zo. Het dier gaat spaarzaam om met zijn energie. Als hij maar achter elk klein beest aan rent, kost dat te veel energie en raakt hij te uitgeput. Dan wordt de kans dat hij iets echt groots vindt om goed te eten, steeds kleiner. Maar pakt hij een grote prooi, dan doet hij het verder rustig aan tot hij weer trek krijgt.”

luipaard3

Stinkende best

“Ook jij kunt een jachtluipaard zijn. Het is veel verstandiger om 1 of 2 dingen goed te doen. Die1 of 2 dingen uitkiezen, die echt belangrijk voor jou zijn en waarvoor we ons stinkende best doen, dan tien dingen doen en soms half afmaken. Zeker als je al laag in je energie zit, moet je keuzes maken. Want een jachtluipaard vangt ook niet altijd een prooi. Dan moet hij wel genoeg energie overhouden voor nog zo`n grote sprint, anders verhongert hij.

Je energiehuishouding is net een bankrekening. Je kunt wel even in het rood staan, maar door steeds te willen presteren, put je jezelf uiteindelijk uit. Je zult regelmatig moeten bijtanken, en de keuze voor de juiste prooi moeten maken. Anders is de kans dat je je doel bereikt niet groot, put je jezelf uit, en krijg je steeds meer het gevoel van falen.”

Leiderschap tonen

luipaard1Ik leerde Peter nadenken over zijn keuzes, beter luisteren naar zijn energie en zijn grenzen. We keken waarin hij meer leiderschap kon tonen en zijn grenzen aangeven. Bijvoorbeeld door nee zeggen, hulp vragen of delegeren. Stap voor stap werkten we aan zijn ontwikkeling. Dat was een intensief traject waarin hij oude emoties leerde verwerken en afscheid mocht nemen van beperkende overtuigingen. Zo leerde hij zichzelf opnieuw ‘uit te vinden’.

“Hoe voel je je nu,” vroeg ik aan het eind van ons traject. “Steviger,” antwoordde hij. “Ik heb dagelijks meer rust, meer zelfvertrouwen en ik moet minder en mag meer van mezelf. Ik kan de wereld weer aan en dat gevoel werkt enorm bevrijdend.”

Kijk en daar doe ik het voor!

 

Maak kennis met natuurcoaching:

Wil jij ook beter leren omgaan met werkdruk, perfectionisme of faalangst?  Bevrijd worden van onverwerkte emoties en/of belemmerende overtuigingen? Ontdek de helende werking van de natuurcoaching. Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking.

Meer informatie en aanmelden Op stap Gesprek

 

Workshop: Lessen in leiderschap uit de natuur

Altijd al meer willen weten over wat jij kunt leren van de natuur? Op 31 maart kan je zelf ontdekken wat het jou oplevert met 5 basisprincipes vanuit de natuur. Wil je meer grip krijgen op jouw situatie. Dan help ik je graag. De natuur gaat al miljoenen jaren zeer effectief om met allerlei veranderingen.

Laat je inspireren en doe mee.  Aanmelden kan tot uiterlijk 24 maart. Wees er snel bij, want de deelname is beperkt en vol = vol!

Meer informatie en aanmelden workshop.

Ik hoop je te ontmoeten.

natuurlijke groet,

Lia van Loo

 

 

Ga je er door heen? of kies je een natuurlijke weg

boom-rijpDit weekend liep ik op de hei en verwonderde mij over de sneeuw die goed zijn best had gedaan. Ik bleef even staan bij een krachtige boom die door de sneeuwvlokken krachtig oplichtte in het zonlicht. Dit beeld deed me denken aan Anton.

Drie keer niks

Anton eind vijftig, werkt al 35 jaar als technisch tekenaar bij een middelgroot bouwbedrijf. Hij is vergroeid met zijn werk en collega’s. Na enkele crisisjaren, zit het bedrijf weer in de lift. Juist nu dreigde het mis te gaan met Anton. De vorige directeur is een half jaar geleden gepensioneerd.  Sven, een dertiger, nam zijn plek over. Hij wil het bedrijf moderniseren, verduurzamen en nieuwe tools zoals apps inzetten. Anton vindt het drie keer niks. ,,Dat hebben wij toch niet nodig. Wat een onzin. Moet ik me zeker aanpassen? Daar heb ik helemaal geen zin in. Ik wil gewoon nog een paar jaar lekker werken, zonder gezeur aan mijn kop,” mopperde hij tegen zijn collega’s.

Heftige ruzie

Anton moest Sven niet en vermeed het contact zoveel mogelijk. Maar zijn gedrag viel op. Anton hield zijn mond tijdens vergaderingen, maar zorgde door zijn stugge, afwijzende houding wel voor een negatieve sfeer. “Let maar op jongens,” hield hij zijn oudere collega’s voor. “Die plannen klinken allemaal leuk en aardig, maar straks komt er een reorganisatie en dan staan wij op straat.” Vorige week barstte de bom. Een onschuldige zakelijke discussie tussen hem en zijn Sven liep uit op een heftige ruzie. Toen de gemoederen iets gekalmeerd waren, stelde Sven voor om Anton een coachingstraject te laten volgen.

Eigen leiderschap

Via via kwam hij bij mij. Anton klonk cynisch en weinig enthousiast om aan zichzelf te werken, als Sven nu eens anders deed…. Voor mij herkenbaar gedrag, het buiten jezelf leggen. Mensen lijken dan niet intrinsiek gemotiveerd te veranderen. Het is dan altijd de kunst te zoeken, wat hem wel motiveert.  En ik ging met Anton aan de slag. Op zoek naar zijn wortels. Ik nam hem mee op een natuursessie over de Holterberg. Nadat hij zijn verhaal verteld had, besloot ik hem te spiegelen in de natuur. ,,Anton, wat wil je: Blijf je hangen in negativiteit, of ga je de laatste jaren van je loopbaan er een mooie tijd van maken? Laat jij je leiden, of toon je jouw eigen leiderschap?” Waarom wil je hier zo graag blijven werken. En daar raakte ik zijn passie. Want die had hij voor zijn vak en het bedrijf.

wortelsDwars door de steen?

Ik wees Anton op een grote eik met stevige wortels die over een steen waren gegroeid. Als een wortel van een boom op een steen of ander obstakel stuit, zoekt hij altijd naar een manier om verder te groeien. Dat geldt voor jou ook. Je kan altijd zoeken naar de beste manier om door te gaan. Wil je dwars door de steen? Dat kan, maar het kost je ongelooflijk veel tijd en energie. Je groei komt soms bijna tot stilstand. Of zoek je naar een natuurlijker manier, groei je verder in een andere richting? Ga het gesprek met Sven aan, open en constructief. Je hebt enorm veel kennis en kunt van grote toegevoegde waarde zijn. Deel jouw weerstand en de angst die daaronder zit (doe ik er nog toe). Vertellen lucht op. Zoek samen een manier waarop jij van toegevoegde waarde kan zijn.

Glimlach

Mijn woorden kwamen bij hem binnen. ,,Zo had ik het nog nooit bekeken. Ik voelde me oud en afgeschreven, maar dat beeld mag ik dus bijstellen,” vroeg hij aarzelend. Ik knikte lachend en zag hem opleven. Er kwam een voorzichtige glimlach om zijn mond.

Goed geworteld

Anton had even tijd nodig om moed te verzamelen, maar het beeld van de krachtige eik hielp hem. En denkend aan waar hij in geworteld was, zijn passie, gaf hem die moed. Hij ging na een tijd het gesprek aan, wel met lood in zijn schoenen. ,,En viel het mee? vroeg ik Anton. ,,Ja, lachte hij. ,,Ik heb eerst mijn excuus aangeboden. Sven begreep mijn houding gelukkig.  Ik voelde me gehoord. Daarna is er lang gesproken en vertelde dat hij mij keihard nodig heeft, juist door mijn grafische kennis. Dat is een mooi compliment”. Anton kreeg van Sven de kans om mee te denken en zijn visie op de nieuwe plannen los te laten. Dat bood beiden nieuw perspectief.

img_3482De eik

Het is mooi dat een simpel natuurbeeld zo’n impact kan hebben. Het maakte Anton ineens duidelijk waar het omgaat. Natuurlijk was hij er niet meteen en heeft hij daarna nog sessies gevolgd om meer evenwicht te vinden, anders te communiceren. Maar het lukte steeds meer zijn weerstand los te laten en het plezier te vinden in zijn werk. De wortels van de eik hadden een nieuwe weg gevonden.

 • Herken jij je in Antons situatie en wil je dit voorkomen?
 • Wil jij juist uitvinden waar jouw wortels, je kwaliteiten liggen en hier gericht mee aan de slag gaan?
 • Of…. herken jij je in Sven en vind jij het lastig om met deze medewerkers om te gaan?

Neem dan nu contact met mij op, ik help je graag verder.

natuurlijke groet,

Lia

Kun jij shit verteren?

koeievla

Hoe reageren mensen binnen een groep op elkaar, hoe gaan ze met elkaar om? Die vraag boeit mij mateloos. Wist je dat veel van onze gedragingen plaatsvinden in ons onderbewuste? Door dat onbewust gedrag bewust te maken, kan je negatieve patronen doorbreken en mensen dichter bij elkaar brengen.  De natuur is daarbij voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron.

Geklaag in de wandelgangen

Ik heb mijn inzichten toegepast bij een team in een middelgrote organisatie en het opende hun ogen. Het ging om de administratieve afdeling. Ze verkeerden in een overlevingsmodus vanwege de torenhoge werkdruk. Je voelde de spanning op de werkvloer en er heerste een negatieve klaagsfeer. Er werd meer over als met elkaar gesproken. Gelachen werd er nog maar zelden en de lunchtafel bleef tussen de middag steeds vaker leeg. Iedereen at een boterham achter zijn computer.

Tissues

De gevolgen werden steeds duidelijker zichtbaar. Mensen oogden vermoeid, reageerden kortaf. Kregen fysieke en mentale klachten. Twee werknemers waren al uitgevallen met een burn-out en een andere hikte daar tegenaan. Er moest iets gebeuren, vond hun leidinggevende en ze schakelde mij in. Ik ben gestart met 1 op 1 gesprekken en begon met luisteren en aandacht geven. Dat gaf veel opluchting, eindelijk iemand die luisterde. Ik kwam tissues te kort om alle tranen op te vangen. Maar het was goed. De emotie moest eruit om lucht te creëren zodat iedereen verder kon.

shit-happens-774473_1280Intuïtie

Dit team zat in de shit. Dat wisten ze zelf ook wel, maar ze wisten niet hoe ze eruit konden stappen. Ik heb ze geleerd dat shit ook voedend kan zijn. Kijk maar naar bomen en planten die mest nodig hebben om te groeien. Maar gebruik je het als voeding, of ga je erin wentelen? Shit is op zelf niet erg, maar je moet het wel kunnen verteren. Dat betekent dat je stukje voor stukje de negatieve zaken onderzoekt en ombuigt naar wat je ervan kunt leren. Naar hoe je het wel doet. Als je je door stress en frustratie afsluit voor anderen, verteer je niet meer, maar ben je alleen aan het overleven. Ik stelde ze 4 belangrijke vragen:

 • Wat maakt dat je hier (nog) wilt werken?
 • Hoe houd jij jezelf staande?
 • Durf je te staan voor dingen die jij belangrijk vindt?
 • Volg jij je intuïtie?

Bouwen en vertrouwen

Om die vragen helder te krijgen, ging ik met een aantal mensen het bos in. Letterlijk! Vonden enkele deelnemers helemaal niks, want het was die dag nat en guur. Ze zaten veel liever achter hun computer dan hier in hun rubberlaarzen op een afgelegen zandweg. Ik nam ze mee op pad. Door buiten te zijn snoven de frisse boslucht op, zagen kleurschakeringen van de bladeren, merkten wegvliegende vogels op en kwamen al tot rust en in gesprek met elkaar.  Ik liet ze als oefening rustig wandelen, harder lopen en stilstaan. “Vertel me wat je ervaart in de natuur,” vroeg ik daarna. Een simpele waarnemingsoefening die vaak enorm mooie inzichten geeft.

Hierdoor ontdekten ze dat ze eigenlijk als team nooit meer met elkaar stilstonden. Geen echt gesprek hadden en veel signalen van elkaar gemist hadden. Door het harde werken en “gewoon” doorrennen waren ze het contact met elkaar en een aantal letterlijk met zichzelf kwijtgeraakt.

stappen-nemenErvaar rust en inzicht in de natuur

Die druilerige middag was het begin van een langzame verandering. Er werden afspraken gemaakt om meer rust in te bouwen, juist als het druk was. Beter op jezelf en elkaar te letten. Het onderlinge contact werd hechter, dieper. Er zijn supervisie groepen opgestart waarin issues en casussen zijn besproken. De shit werd langzaam verteerd en werd voeding voor nieuwe stappen. Zodra het even kon, nam ik mijn deelnemers mee de natuur in om ze daarmee de rust te geven nog dichter bij zichzelf te laten komen. Zich bewust te worden van de signalen die je lichaam je geeft als je weer te hard gaat werken.

Weer gelach bij de lunch

Nu een half jaar later staat er een heel ander team. Deze mensen kennen elkaars kwaliteiten, zodat de werkdruk beter verdeeld kan worden. Tussen de middag is de lunchtafel gevuld. Er wordt weer gelachen op kantoor. Het is mooi om te zien dat deze mensen nu voor het elkaar door het vuur gaan. Ik ben dankbaar dat ik daarin een steentje heb bijgedragen.

Op pad met de natuurcoach

Heb jij ook het gevoel dat je vastloopt in je werk? Loop je aan tegen werkdruk of ben je bang voor een burn-out? Neem contact op met het Buitenlab voor een inspirerende wandeling door de natuur en ontdek welke inzichten de natuur jou geeft.

Workshop 21 maart Lessen in Leiderschap

Volgend jaar start ik weer met de workshop Natuurlijk Leiderschap. Hierin leer je een aantal basisprincipes vanuit de natuur die je helpen jezelf beter te leren kennen en je intuïtie te gebruiken om krachtiger in je werk en privé te staan. Wil jij verzekerd zijn van een plaats?

Meld je dan hier aan.

Wees er snel bij, want slechts 8 kandidaten kunnen meedoen. Vol = vol.

Op stap gesprek?

Wil je gewoon eens jouw situatie bespreken of heb je een vraag, hoe je jouw leiderschap kunt verbeteren? Tijdens het “op stap gesprek” verkennen we jouw vragen en of en hoe ik je daarbij kan helpen. Meld je hier aan, het kost je alleen wat tijd 😉

Natuurlijk groet,

Lia

 

 

 

 

Waarom de herfst mij energie geeft…en jou ook!

Fris en fit door de herfst

herfst-donkerDe wintertijd is ingegaan. De donkere dagen in het najaar kleuren het gemoed van veel mensen negatief. Daarover schreef ik al in mijn vorige blog. Ik vertelde dat het najaar ook veel moois in zich verenigt, als we er maar oog voor hebben en van genieten. In dit blog geef ik tips over omgaan met werkdruk en vertel je hoe de natuur mij helpt bij pittige tijden.

Trap op de rem

Juist in de herfstperiode kan het lastig zijn om goed om te gaan met de zorgen van alle dag. We krijgen minder energie door minder zonlicht en minder buiten zijn. In de herfst trekt de levensenergie zich ook langzaam terug in bomen en planten. Bereidt men zich voor op de winter en een rustperiode. Dat is een mooie les om van te leren. Je moet af en toe op de rem gaan staan. Niet altijd gewoon doorgaan. Alleen zijn wij in onze haastige en drukke maatschappij gewend geraakt om altijd alleen maar gas te geven. Willen we continu de zomer hebben, en vol in bloei staan. Terwijl de herfst ons leert dat we af en toe op de rem moeten trappen. Doen we dat niet, dan geeft ons lichaam vanzelf signalen. Eerst kleine en later steeds grotere. Niet voor niets steken in het najaar altijd weer griepepidemieën de kop op. Zijn mensen vermoeider. Vallen soms zelfs uit door burn-out.

stress2

 Pittig jaar

Maar er is een manier om juist in een drukke periode energie bij te tanken in de natuur. Die tips geef ik je zo, maar ik zal je eerst vertellen over mijn afgelopen jaar. Mijn bedrijf ‘t Buitenlab is enorm gegroeid in 2017. Daar ben ik heel blij mee en dagelijks dankbaar voor, maar het vergt veel management skills om de interim-opdrachten te organiseren naast mijn coaching praktijk. Daarnaast overleed deze zomer mijn vader had ik tijd en ruimte nodig om te rouwen. Maar hoe doe je dat als je midden in een pittige interim managementklus zit en veel mensen afhankelijk van je zijn?

Adempauze

Veel mensen kunnen in zo’n situatie overbelast of overspannen raken. Maar ik pas simpelweg de raad toe die ik mijn cliënten meegeef: pak je rust op de kleine momenten en train je mindset. Als ik met de auto naar kantoor ga, geniet ik van de natuur onderweg of de zonsopgang. Soms parkeer ik de auto bewust op een paar minuten loopafstand van kantoor. Die vijf minuten wandelen door de buitenlucht zorgen ervoor dat ik fris aan de dag kan beginnen. Verwacht ik een pittig gesprek, dan ruim ik daarvoor even een paar minuten pauze in. Nog even naar het toilet of een frisse neus halen. Of ik doe een korte lichaams- of ademhalingsoefening. Twee tot drie minuten is genoeg om op te laden.

bench-560435_1920

Zorg goed voor jezelf

Tijdens die ‘adempauzes’ bereid ik me mentaal op een pittig gesprek voor door me te focussen op een open en positieve houding. Als ik me op die manier opstel, verloopt het gesprek soepeler. Door jezelf te trainen in meedenkende gedachten in plaats van belemmerende overtuigingen, ervaar je veel meer rust in plaats van stress. Zo leer je om goed voor jezelf te zorgen.

En zorg voor ontspanning in je vrije tijd. Je kunt mij geen groter plezier doen dan een grote wandeling in de natuur. Ik kan urenlang genieten van de prachtige herfstkleuren in het bos of langs rivier de Regge. Tijdens deze momenten geef ik tijd en aandacht aan alles dat mij bezighoudt. Dat zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leegmaak. Zo krijg ik in de herfst energie om bij te tanken en te genieten van het leven.

Ook fit de herfst door?

Wil jij ook leren bijtanken in de herfst en winter? Beter je energie bewaken en de signalen van je lichaam leren herkennen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking via een ‘Op Stap Gesprek’.

coaching2Wil je actief aan de slag met stressmanagement? Meld je dan hier aan voor mijn workshop op 15 november. Je leert dan op basis van 5 natuurprincipes om andere keuzes te maken.

Een oefening die je zelf thuis kunt oefenen kun je hier vinden in het volgende filmpje of de audio opname.  

Ik hoor graag je reacties hoe de oefening je bevallen is. En ook als je andere vragen hebt.

natuurlijke groet,

Lia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durf jij de vruchten te plukken dit najaar?

apple-1666113_1920Geniet jij ook zo van het prachtige nazomerweer? Ik houd van de langzaam verkleurende bladeren en de rijpe kastanjes die op de grond vallen. Bij een boerderij bij mij in de buurt koop ik nu vaak vers geoogste appels en peren.

Sappig fruit

Heerlijk dat sappige fruit. Ik zie daarin een mooie metafoor met ons dagelijks leven en werk. Een tijd geleden sprak ik met Marrit, een cliënte, die altijd opziet tegen het najaar. De kortere dagen en het grijze weer maakten haar somber en futloos. Ze miste de energie die ze hard nodig heeft voor haar drukke en verantwoordelijke baan in de ouderenzorg en haar gezin met twee jonge kinderen.

Automatische piloot

Marrit was door haar leidinggevende opgedragen om een dagje naar de dierentuin te organiseren voor de bewoners van haar team. Dit bleek zoveel werk, dat ze de hele organisatie uiteindelijk in haar vrije tijd heeft gedaan. Het ging ten koste van haar gezin en enkele sportavonden. Juist die momenten waarop ze energie kon bijtanken, liet ze schieten. Dat maakte het er allemaal niet beter op. Marrit deed haar werk op de automatische piloot en zag als een berg op tegen het dagje dierentuin. Ze was doodmoe, maar voelde zich als organisator verantwoordelijk voor een geslaagde dag.

Lachsalvo’s

Op de dag van het uitje was Marrit enorm gespannen. Waren alle bewoners en vrijwilligers op tijd bij de bus? Liep alles nog volgens schema? Hadden de mensen het naar hun zin? Al die vragen spookten voortdurend door haar hoofd. Marrit was zo gestrest dat ze niet zag hoeveel plezier de ouderen hadden. Ze zag niet de pretoogjes van mevrouw Bonekamp en miste de daverende lach van mevrouw Doorneweerd, die in een deuk lag om twee chimpansees die met elkaar vochten om een banaan. Marrit hoorde haar lachsalvo’s wel, maar het kwam niet bij haar binnen. Ze was te druk in haar hoofd om lekker ontspannen mee te lachen.

Kantelpunt

’s Avonds bij terugkeer in het ouderencentrum pakte mevrouw Doorneweerd Marrits  handen vast en keek haar even indringend aan. “Dank oe wel, deerne. Wat ’n machtig mooie dag was ’t vandaag.” Marrit brak. De spanning van de hele dag kwam eruit. “Dank u wel,” fluisterde ze en veegde snel haar ogen droog. Eenmaal thuis kon ze niet meer stoppen met huilen. Haar man Tom troostte haar, maar was ook heel duidelijk.

“Wat wil je nu Marrit,” vroeg hij haar. “Een leven vol stress of een leven met meer rust en plezier.” Die vraag zette haar aan het denken en vormde het begin van een kantelpunt. En zo kwam ze bij mij.

autumn-209479_1920Kleurenpracht

We gingen samen de natuur in en ik liet haar de natuur zien. Ik legde haar uit dat het helemaal geen schande is om je soms moe en neerslachtig te voelen en gebruikte de herfst om haar situatie te duiden. De dagen worden korter en het zonlicht minder, waardoor er ook minder warmte en energie vrijkomt.

Niet voor niets zijn appels en peren gerijpt in de warme zomer en nu klaar om geoogst te worden. De natuur bereidt zich voor op de winter, een periode van verstilling. Bomen laten hun bladeren en vruchten vallen en dieren kiezen voor een winterslaap. Die rusttijd is nodig om straks weer klaar te zijn voor een nieuwe groeiperiode in de lente.

Maar veel mensen luisteren niet naar het signaal dat de natuur ons afgeeft en dat gold ook voor Marrit. Zij had niet de vruchten geplukt van haar harde werk. Ze genoot niet van het dagje uit en mistte de pretoogjes, de lachsalvo’s en andere genietmomenten van de bewoners.

Altijd een eigen keus

bench-560435_1920Voor Marrit was het duidelijk geworden. Zij had het gevoel geleefd te worden op haar werk, waardoor ze alleen nog de dorre bladeren zag. Ik kon haar laten inzien dat je altijd een eigen keus hebt en de signalen van je eigen lichaam niet moet negeren. Pak je rust als je lichaam daar om vraagt. Geniet van de goede momenten. Na ons gesprek is ze naar haar leidinggevende gestapt. Dat vond ze doodeng, maar het gesprek heeft haar goed gedaan. Haar leidinggevende luisterde en toonde begrip. Dat was een opluchting. Samen konden ze de keus maken om een aantal taken en verantwoordelijkheden bij haar weg te halen, zodat de werkdruk minder werd en ze meer energie en plezier terugkreeg in haar werk.

Minder werkdruk en meer plezier

Ze leert nu – met vallen en opstaan – vaker nee te zeggen op vragen waar ze geen energie van krijgt. En zegt vaker ‘ja’ tegen dingen waar ze juist wel energie van krijgt. Daardoor heeft ze meer tijd voor een praatje met haar bewoners, neemt ze mensen af en toe mee naar buiten voor een wandeling. Heerlijk in dit herfstweer! Haar sportavonden slaat ze niet meer over, want die momenten zijn heilig voor haar geworden. En daarnaast gaat ze vaker met haar gezin wandelen in het bos en genieten ze samen van de mooie kleuren van het najaar.

Wil je ook genieten van de herfst?

kastanjeMarrit heeft op tijd ingezien dat het belangrijk is te genieten van de mooie dingen in het leven. Wil jij – net als Marrit – leren hoe je de vruchten kan plukken van wat je gezaaid hebt en daardoor meer geluk en energie ervaren? Neem dan contact met mij op voor een gratis Op Stap gesprek van een uur. We bespreken jouw situatie en brengen je wensen en behoeften in kaart. Aansluitend kan ik je een aanbod doen voor een traject dat het beste aansluit op jouw situatie.

Meer informatie en aanmelden Op stap Gesprek.

Doe mee met de workshop Lessen in leiderschap uit de natuur

Altijd al meer willen weten over wat jij kunt leren van de natuur? Op 15 november a.s. kan je meedoen met deze workshop en ontdekken wat het jou oplevert. Laat je inspireren en doe mee.  Aanmelden kan tot uiterlijk 8 november.

Maar wees er snel bij, want de deelname is beperkt en vol = vol!

Meer informatie en aanmelden workshop.

Ik hoop je te ontmoeten.

 

natuurlijke groet,

Lia van Loo

 

 

 

 

leren van de herfst om goede keuzes te maken in je leiderschap

Zomers genieten

Het is hartje zomer en ik geniet van de zon, prachtige natuur en volop buiten zijn.  En ik geniet ook van mijn nieuwe interim-klus. Ja, het is volop zomer buiten en in mijn werk.

Herfstgevoel

De afgelopen periode ontmoette ik diverse mensen die niet zo`n zomers gevoel hebben. Het is in hun leven niet genieten, maar eerder zoeken naar wat moet ik doen: Moet ik mijn baan opzeggen, wil ik deze relatie nog, hoe ga ik mijn team in verandering meenemen. Dat voelt zwaar en veel mensen durven eigenlijk niet te kiezen. Want hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt? Allerlei angsten en twijfels steken de kop op: Kan ik dat wel, hoe moet het dan met geld, mijn gezin, mijn huis, de medewerkers, etc.? En omdat die onzekerheid lastig is, proberen veel mensen krampachtig vast te houden aan wat ze hadden. Nemen geen besluiten en wachten op… ja, op wat? Niet kiezen is ook een keuze!

Loslaten

Eigenlijk proberen ze terwijl de herfst eraan komt, of al aangebroken is, zich nog vast te houden aan de zomer. Dat houd je een tijdje vol, maar de herfst komt er zeker aan. Die houdt je niet tegen. Sommige zaken gaan voorbij. Je zult zaken los moeten laten. Net zoals een boom in de herfst zijn bladeren loslaat om de winter in te gaan. Je moet misschien het idee loslaten dat alleen deze relatie of baan je gelukkig kan maken. Dat je zonder diploma of ervaring op gebied X geen baan zult vinden. Dat je te jong/ te oud/ geen man/ vrouw bent die ze zoeken.  Dat medewerkers of klanten boos worden als je besluit X neemt. Die angst is een slechte raadgever, het beperkt je en geeft stress in je denken. Waardoor je weer minder goede keuzes maakt.

Vruchten zoeken

Ik wil je de tip geven om terug te kijken naar de zomer op een andere manier. In de zomer worden planten en bomen bevrucht, zodat ze in de herfst vrucht kunnen dragen. Wie of wat heeft jou bevrucht: welk persoon of boek, welke cursus of ervaring? Welke vruchten mag je daar nu in de herfst van plukken. Als je jong of oud bent wat zijn de voordelen daarvan? Welke kennis kun je gebruiken Welke relatie kan je aanbevelen of verder helpen. Een ervaring van hoe je het niet wilde, hoe het niet lukt, is ook een vrucht, zij het soms een wrange. Maar het brengt je wel dichter bij het pad van wat je wel wilt. Vaak leer je het meest uit de lastigste periodes in je leven.

Vrucht dragen

Het leven is niet alleen genieten en plezier, het is ook loslaten en dan verder gaan. Dat leert de herfst. Daardoor groei je. Het is een cyclus. Daar kun je best boos of verdrietig van worden. Soms tref ik verbitterde mensen, zij blijven hangen in die emoties. Ze verlangen steeds terug naar die ene geweldige zomer, terwijl er zoveel nieuwe zomers komen. Elk jaar weer kunnen ze niet genieten van wat er wel is. Dat loslaten is een vaak een rouwproces en dat heeft zijn tijd nodig. Maar alleen door loslaten, maak je ruimte voor iets nieuws. En door jouw vruchten van de zomer mee te nemen de winter in, kun je je opnieuw beraden wat is belangrijk voor jou. Welke keuzes wil je nu maken.

Keuzes maken

Er is geen routekaart hoe je moet kiezen. Soms moet je ook gewoon iets proberen. Een weg inslaan. Daar is moed en positiviteit voor nodig en het helpt mij te weten dat er altijd een nieuwe zomer komt. Ik ben ervan overtuigd dat je altijd een goede keuze maakt als je verbinding maakt met wat jouw vruchten zijn, met je kern of intuïtie ipv je angst. Je neemt een besluit op dat moment met je huidige kennis en ervaring. Niemand kiest bewust voor het “foute”. Wel zijn er keuzes die niet de vrucht dragen die je zou willen. Die je verder van jezelf brengen. In de herfst heb je dan de kans om die weer los te laten en een andere manier te kiezen.

Welke keuzes durf jij nu niet te maken omdat je naar een zomer terugverlangt? Wat moet je loslaten om te groeien? Dat geeft je ruimte voor de lente, een nieuwe kans die weer uitloopt in de nieuwe zomer.

Geniet ervan!

Vind je het lastig om keuzes te maken? Of zaken los te laten? Ik help je graag. Neem eens contact op voor een vrijblijvend OP-Stap gesprek

natuurlijke groet,

Lia

7 tips om je werkweek goed te beginnen.

tijdJohan gaat met een zucht zitten en kijkt naar het jaarplan op zijn scherm. Het schiet niet echt op. Eerst was er dat mailtje over een extra teamoverleg. Hij heeft nog zoveel acties open staan. Die mails heeft hij maar snel afgesloten.

Daarna Annemiek over het rooster nu Tim weer ziek is. Dus daar moest hij ook mee aan de slag. Eigenlijk is er steeds iets wat er tussendoor komt. Telefoon, mail, medewerkers met vragen en ga zo maar door. Die mensen kun je toch niet laten wachten? Hen managen is ook zijn taak.

Eigenlijk gaat dat zo al weken. En om nu weer over te gaan werken. Zijn gezin ziet hem aankomen. Hij voelt langzaam de hoofdpijn weer opkomen. Zo wordt het zeker niets. Hij heeft het gewoon te druk. Maar ja niet zeuren en aan de slag. Hij staart naar de cijfers en begint weer met tegenzin…

Tijd hebben

Herken je het verhaal van Johan? De tijd vliegt en het werk stapelt zich op. Je voelt je steeds minder energiek en gaat steeds harder werken. Ook ’s avonds en in de weekeinden zonder dat het iets oplost. Sommige mensen lukt het altijd hun werk zonder overwerk te doen en ze houden hun weekeinden en avonden ‘heilig’. Hoe kan dat toch?
Tijdens een studie, uitgevoerd door Standford University (John Penceval 2014), ontdekte men dat met 50 uur werken per week de productiviteit per gewerkt uur afneemt. En dat bij 65-67 uur per week het zo weinig meer rendement heeft dat meer werken geen zin heeft en bij 70 uur is er zelfs sprake van een negatief rendement.

           Time is what we want most, but what we use worst. – William Penn

Slimme mensen zorgen dat ze in het weekeind en ’s avonds een versnelling lager functioneren. ze doen activiteiten waarvan ze opladen. Daardoor zijn ze op hun werk effectiever en efficiënter. Ik vertel je de tips die ik Johan gaf:

1 verbreek je werkverbinding

De belangrijkste stap is tussen vrijdagavond en maandagochtend geen werkmails en andere werk-gerelateerde berichten te lezen. Jezelf 24/7 beschikbaar stellen stelt je bloot aan allerlei (kleine) stressoren. Het verhindert goed opladen. Moet je tóch beschikbaar zijn, kies dan tijdsblokken. Bijvoorbeeld: alleen zaterdag en zondag tussen 10.00-11.00 uur beantwoord ik mails en telefoon. Als mensen dat weten, geeft dat duidelijkheid. Zo creëer je voor de overige uren rust voor jezelf en je gezin.

2 minimaliseer klussen

Klussen hebben de rare gewoonte het hele weekeind op te slokken. Daardoor verlies je tijd om bij te komen. En nog veel erger, veel klusjes gaan voelen als moeten, als werk, wanneer je het hele weekeind klust. Zo ben je 7 dagen per week druk. Probeer klussen te spreiden, verdeel ze in tijdsblokken over avonden en weekeinden. En is het niet af binnen dat tijdsblok? Ga dan het volgende blok verder.

3 kom in beweging

Plan tijd voor beweging in. Het liefst buiten. Want zoals de Beverreclame al zegt:” Niemand is een binnenmens”. Ga fietsen, wandelen, sporten. Ook door de week, al is het maar 10 minuten per dag, dan vermindert je stress. Zet je auto eens een stukje verder weg en loop het laatste stuk. Wandel in je lunch. En als mooi neveneffect zul je ontdekken, dat je goede ingevingen krijgt op die momenten. Je wordt creatiever door buiten in beweging te zijn. De filosofen Plato en Socrates gingen vroeger niet voor niets de natuur in met hun leerlingen. Probeer dit bewegen tot een vaste routine te maken, door je week en in je weekeind.

4 Reflecteer

Gebruik het weekeind om te reflecteren over je werk, jezelf, je organisatie. Wat gaat er goed en wat kan er beter. Zonder dagelijkse afleidingen, kom je vaak tot nieuwe inzichten. Noteer deze zaken en lees ze af en toe eens door. Zo kun je kijken waar je nog kansen hebt laten liggen.

5 Zoek een hobby of nieuw avontuur

Je zult verbaasd staan wat er gebeurt als je vaker doet wat je graag doet in het weekeind. Een goed boek lezen, schilderen, spelen met je kinderen. Ga eens naar een concert of film, probeer eens iets wat je nooit eerder deed of al lang niet meer gedaan hebt. Dit vermindert stress en opent je geest voor nieuwe impulsen en denkpatronen. Uit studies blijkt dat de voorpret van leuke dingen gaan doen een belangrijk onderdeel is van genieten. En ook je plezierlevel gedurende je week verhoogt.

6 Sta op dezelfde tijd op

Hoe verleidelijk uitslapen ook is, doe het niet. Je lichaam heeft bepaalde slaapfasen nodig om uitgerust op te staan. Langdurig uitslapen verstoort dat slaapritme, waardoor je vaak moe opstaat en nog niet fit bent. Het maakt je op maandag minder productief, omdat je hoofd weer moet omschakelen. Het is beter om eerder naar bed te gaan dan om uit te slapen. Je geest heeft vaak de eerste 2-4 uur na het opstaan een piek. Dus daarom kun je het best eerst iets actiefs doen, iets wat jij leuk vindt en daarna gaan zitten en iets doen wat je geestelijk uitdaagt.

7 Bereid je komende week voor

Kijk op zondag eens wat er gepland staat, wat je wilt doen en plan dat in. 30 minuten is genoeg om je productiviteit te vergroten en je stress te verminderen. Je week wordt meer beheersbaar met een planning. Je focust zo meer op de uitvoering.

Door deze 7 tips kreeg Johan meer grip op zijn werk. We planden samen tijd in om aan zijn jaarplan te werken en daarbij liet hij zich niet storen. Hij voelde zich beter en vond zelfs meer tijd om buiten een ommetje te maken. Hij kreeg zijn werk beter gedaan.

Wat doe jij in je weekeind om uit te rusten? Hoe houd jij balans in je werk en privé?

Ik hoor graag je reactie.

Wil je ook leren om beter je tijd te bewaken. Anders met tijd om te gaan? Meer tijd over te houden voor jezelf en leuke dingen doen? Ik help leiders om hier effectiever mee om te gaan.

natuurlijke groet,

Lia van Loo

3 misvattingen over leiderschap die de effectiviteit beperken

Ik kom in mijn praktijk regelmatig misvattingen over leiderschap tegen. Eén van de vragen die ik kreeg: ik zit in een team en ben geen leider. Hoe kan ik dan toch natuurlijk leiderschap laten zien. Dat leg ik uit  in deze blog:

leiderschap2De top bepaalt?

Een eerste misvatting is dat je pas echt gaat bepalen en leiding kunt geven als je aan de top zit, de baas bent. Veel leidinggevenden aan de hiërarchische top, ontdekken al snel dat hun rol toch anders is dan ze zich hadden voorgesteld. Het is onmogelijk om alle facetten van de organisatie te overzien en bij alle beslissingen betrokken te zijn. Zij moeten hun eerdere visie aanpassen. Het leiderschap van teamleden, de volgers, speelt een belangrijke rol. Hoe?

Bijvoorbeeld: het is lastig om aan goede, betrouwbare informatie te komen. Alle informatie die de top bereikt, wordt gefilterd. Vaak met de beste bedoelingen, maar soms ook bewust achtergehouden. Als leidinggevende heb je natuurlijk de meeste formele macht in de organisatie. Maar hoe meer macht je hebt, hoe moeilijker het vaak is om die te gebruiken. Want wanneer gebruik je die? Machtsgebruik wijst vaak op niet helder de strategische visie communiceren of taken niet delegeren door de leidinggevende. Je bent als leidinggevende afhankelijk van de mensen in je team en anderen binnen de organisaties. Net als in de natuur zijn organisaties levende en complexe systemen. Een bos is meer als een verzameling bomen, de dieren, planten, de grond, de micro-organismen, het zonlicht, zij samen bepalen de uitkomst Waarbij als je op een plek iets verandert, het op een andere plek soms onverwachte gevolgen heeft. Of niet het effect dat je hoopte. Het zogeheten vlindereffect. Als leider moet je daarmee kunnen omgaan. Als teamlid heb je dus zeker invloed, en daarvan moet je je wel bewust worden.

Leiders en volgers?

leiders-en-volgersEen volgende misvatting is dat er leiders en volgers zijn. Traditioneel gaat leiderschap over het beïnvloeden van het gedrag van medewerkers in een gewenste richting. Hen richten op de doelen van de organisatie. Veel theorieën gaan over eigenschappen van leiders die ze daarvoor moeten hebben. Welk gedrag leiders effectief maakt. De laatste tijd komt er echter steeds meer aandacht voor het gedrag van “volgers”. Boeiend is dat uit studies blijkt dat volgers effectiever zijn als ze zich onafhankelijk opstellen van leiders. Als ze zelf een actieve rol kiezen en ook hun eigen leiderschap laten zien. Denk bijvoorbeeld aan zelfsturende teams. Maar ook in “traditionele teams” kunnen volgers een leidende rol nemen of de leidende rol van anderen ontkrachten. Soms weet de werkvloer beter dan de leider wat goed werkt. Maar als niemand van de werkvloer het leiderschap neemt dit te melden, kan het voor de hele organisatie grote negatieve gevolgen hebben. Of als in een team iedereen weet dat een bepaald iemand de boel saboteert, maar niemand het leiderschap neemt dit aan te kaarten, kun je vergaderen tot je een ons weegt. Maar zal het niet veranderen.

Leider ben je?

uilTenslotte derde de misvatting dat je leiderschap niet kunt leren. Dat is het wel, mits je er tijd en energie in stopt. En het helpt als je het leuk vindt. Het gaat bij leiderschap dus om een organisch samenspel tussen ‘leiders en volgers’. Beiden hebben hun eigen persoonlijk leiderschap ten opzicht van de situatie en elkaar. Volgers kunnen zo leiders worden en soms zouden leiders de leiding (tijdelijk) beter kunnen weggeven aan anderen.

Daarom zijn de methodes die ik aan leidinggevenden leer, ook van waarde als je een teamlid bent. Ook dan gaat het om staan voor je mening, grenzen kunnen aangeven, je intuïtie leren gebruiken en krachtig communiceren. Zodat je in je werk en privé een betere balans hebt of krijgt. Er andere resultaten komen, doordat jij actie neemt binnen je team of het project.

Ik ben erg benieuwd hoe jij de relatie tussen leiders en volgers ervaart. Hoe gaat dat binnen jouw organisatie? Hoe pak jij jouw leiderschap op?

Heb je nog andere vragen over natuurlijk leiderschap. Heb je hulp nodig bij jouw leiderschap meld je dan nu aan voor een Op stap gesprek of  doe mee met een Workshop Leiderschap geïnspireerd door de natuur om jouw leiderschap een boost te geven.

natuurlijke groet,

Lia